Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Віктор КІРБАБА: «Державна політика, спрямована на підтримку спорту, повинна мати чітко вибудувану систему»

Як політична криза в країні може позначитися на спорті вищих досягнень, відборі та підготовці до участі спортсменів Донецької області в Олімпійських іграх- 2016 в Ріо-де-Жанейро. Про це і не тільки - в ексклюзивному інтерв'ю з директором Донецької школи вищої спортивної майстерності (ШВСМ) Віктором Кірбабою.

- Вікторе Івановичу, хоч і вважається , що спорт - поза політикою, тим не менш, він не може існувати окремо від суспільно -політичних процесів, що відбуваються в країні. У цьому зв'язку, якою позиції Ви, як керівник спортивної організації, до якої входять всі провідні атлети -олімпійці Донецького регіону, сьогодні дотримуєтеся?

- Не можна не визнати, що наслідком політичної кризи в країні стала економічна, що відклала негативний відбиток на всю соціальну сферу, у тому числі на фізичну культуру і спорт. У нинішній час від Донецької області стабільно в Олімпійських іграх бере участь 20-30 спортсменів. Це, погодьтеся, - показник. Нижче нього ми опускатися не хочемо. Нехай не всі учасники стають чемпіонами, але сама їх участь в Олімпіаді вже формує позитивний імідж Донеччині та України, показує реальний приклад дітям для занять тим чи іншим видом спорту.

- 20 відділень ШВСМ з видів спорту, а це 450 спортсменів, сформовані з кращих учнів ДЮСШ, СДЮСШОР, ДВУОР ім. С.Бубки, спортивних клубів Донецької області та інших регіонів країни. Чи немає у вас стурбованості, що зв'язки між цими організаціями зараз можуть бути порушені?

- На сьогоднішній день дуже серйозна ситуація склалася із зарахуванням спортсменів до складу ШВСМ. Для цього потрібен певний рівень досягнень, як спортсмена, так і відповідна категорія тренера. Є проблемма ефективності роботи дитячо -юнацьких спортивних шкіл. Так, зарплати там виплачують, але гроші на оренду спортивних споруд не закладаються. Я вже не кажу про навчальну статтю, за рахунок чого спортсмени могли б виїхати на змагання, на навчально -тренувальні збори. Займатися в одному і тому ж залі і змагатися з одними і тими ж суперниками на міському чи районом рівні - це не мотивуючий фактор для того, щоб виховувати у спортсмена прагнення до високих спортивних досягнень. У ДЮСШ простежується дуже велика плинність і багато спортсменів втрачають інтерес і, на жаль, кидають заняття спортом. У цьому зв'язку будемо проводити роботу , щоб все-таки домогтися розуміння у керівників ДЮСШ на предмет того, як можна було б більш ефективно використовувати ті кошти, які виділяють школі, щоб вони не пропадали даремно.
У статті 10 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» адже передбачено, що ДЮСШ, яка є установою фізкультури і спорту, передусім забезпечує умови для розвитку здібностей тих, що займаються, а потім вже сказано, що школа сприяє вихованню здорового способу життя і так далі. Тобто, перш за все, ми повинні в ДЮСШ виявляти талановитих спортсменів, яких можна залучати до резерву ДВУОР, потім ШВСМ і в збірні команди України.

- Провідні спортсмени Донецької області отримують стипендії обласної ради, підтримуються містами, підприємствами... Наскільки ця, вибудувана роками, система життєстійка?

- Півтора роки тому депутати Донецької облради підтримали призначення стипендій спортсменам: 20 осіб отримують кошти в розмірі трьох мінімальних заробітних плат і 20 - у розмірі двох мінімальних заробітних плат. Це суттєва підтримка для найбільш гідних 40 спортсменів. Хотілося б , щоб у поточному році сфера фізичної культури і спорту в нашій області отримала заплановане фінансування. Але тільки за минулий рік по ШВСМ кредиторський борг становить 1 млн.200 тисяч гривень. Таку суму власних коштів використовували спортсмени, тренери на поїздки на змагання, для проведення навчально-тренувальних зборів і так далі. Добре, що в нинішньому році - лише кілька ліцензійних стартів, а вже в наступному в більшості видах спорту будуть активно розігруватися ліцензії на участь в Олімпіаді -2016. Як ви розумієте, нормально підготуватися до таких змагань за місяць не вийде.

- Протягом багатьох років питання вдосконалення спортивної інфраструктури залишається як і раніше актуальним. Тим не менш, останнім часом ряд спортивних споруд на Донеччині модернізовані, зокрема легкоатлетична база, і начебто незадоволених спортсменів, які раніше кричали, що їм ніде нормально тренуватися, стало менше. Це так насправді?

- Що стосується легкої атлетики, то добре, що зараз є можливість тренуватися в хороших умовах. Що ж до всіх інших видів спорту, то окрім Донецька, Маріуполя та Артемівська в інших містах проблем дуже багато.
Ми дали свої пропозиції в міста і райони області стосовно поліпшення стану обладнання, інвентарю на спортивних базах, де тренуються спортсмени, що входять до складу збірної України. Необхідно створювати умови і для тих атлетів, хто перебуває в резерві на потрапляння в збірну. Тренуватися на застарілому обладнанні , а потім виходити на міжнародні змагання, і виступати на сертифікованих спортивних снарядах ...
Переносячи величезні навантаження, спортсмени повинні добре харчуватися, мати фармокологічну підтримку для відновлення сил (мова, зрозуміло, не про допінг) . Спорт вищих досягнень - це самовіддана праця спортсменів, а для держави дуже витратна справа. Вважаю, що в нашій країні треба створити більш сприятливі умови для розвитку спорту взагалі, та спортсменів-олімпійців, зокрема.
Протягом довгого часу у нас, на жаль, є багато розмов щодо здоров'я нації, іміджу держави за рахунок спортивних досягнень. Я вважаю, що державна політика, спрямована на підтримку спорту, не має чіткої вибудуваної системи. Про це говорить і той факт, що на сьогоднішній день державна програма розвитку фізичної культури та спорту відсутня.

- Віктор Іванович , при всіх наявних проблемах у підготовці провідних спортсменів регіону до чемпіонатів світу та Європи, Олімпійських ігор, в чому ми можемо знайти резерви для підвищення результатів?

- Хотілося б мати підтримку з боку позабюджетних коштів. Федерації в цьому плані серйозно допомагали спортсменам. Але, враховуючи нинішні кризові явища в економіці, на сьогодні - це велика проблема, і підтримка впала практично до нуля. Але проте, резерв тут ми не перестаємо шукати.

- Відомо , що ряд наших провідних спортсменів і тренерів мають привабливі у фінансовому плані пропозиції з інших країн. Що тут можна протиставити, щоб їх утримати ?

- Створювати хороші умови , забезпечувати спортсменів всім необхідним. Але треба і розуміти, що міграція населення, в тому числі і у спортсменів, завжди була, є і буде. Тому в цьому немає нічого страшного.

- Що робиться для того , щоб забезпечити підготовку та участь у змаганнях спортсменів вищої рівня Донецької області в 2014 році?

- Спільно зі спортивними установами Донецької області під керівництвом облспортуправління створена експертна рада з олімпійської підготовки. Вона призначена для того , щоб знайти оптимальні та ефективні засоби для організації навчально -тренувального процесу, для застосування передових методик у підготовці спортсменів. Для цього в ШВСМ створено ряд градацій для атлетів. Затверджено елітну групу, куди входять близько 50 спортсменів Донецької області - це найбільш реальні кандидати на потрапляння на Олімпіаду. Далі йде також досить численна ведуча група. Природно, основні кошти йдуть на забезпечення цих атлетів. Але треба розуміти, якщо сьогодні належним чином не підтримувати резерв, то ми самі у себе забираємо хороші перспективи. Хоча в нинішній ситуації, напевно, просто по-іншому не можна.

- Нещодавно в Сопоті на чемпіонаті Європи з легкої атлетики в закритих приміщеннях спортсменка ШВСМ Ольга Саладуха завоювала срібну медаль. Які ще головні старти чекають атлетів області в 2014 році?

- Експертною радою з олімпійської підготовки відпрацьовані реальні показники в індивідуальних планах спортсменів. Ми визначилися таким чином , що основними змаганнями, за якими будемо потім судити про результати, є чемпіонати світу та Європи.
Нещодавно донеччанка Ольга Саладуха виступила на зимовому чемпіонаті світу, завоювала «срібло». Олександр Шишман з Маріуполя у ваговій категорії 84 кг завоював бронзову медаль на чемпіонаті Європи з греко-римської боротьби у Фінляндії. Там же донеччанка Аліна Махиня на чемпіонаті Європи з вільної боротьби стала третьою, виступаючи в новій для себе ваговій категорії 69 кг. Маріупольчанка Юлія Калина на чемпіонаті Європи з важкої атлетики в Ізраїлі, перейшовши в категорію 63 кг, змогла виграти малу срібну медаль у ривку, малу «бронзу» у поштовху, а в сумі показала бронзовий результат (228 кг). Всі перераховані спортсмени представляють нашу школу вищої спортивної майстерності.
Найближчим значущим стартом стане Чемпіонат Європи зі спортивної гімнастики в Софії з 12 по 18 травня. На ньому будемо переживати за Ігоря Радивілова і Олесю Сазонову.

- Віктор Іванович , я знаю , що любов до футболу вам прищепив батько, будучи завзятим уболівальником донецького «Шахтаря». Ви навіть потім тренувалися на стадіоні «Локомотив» (нині РСК «Олімпійський») у колишнього гравця «гірників» Миколи Дем'яновича Кривенко. Чому багато батьків нинішніх поколінь дітей і підлітків не усвідомлюють всієї значущості фізкультури і спорту для виховання здорової, гармонійно розвиненої особистості?

- Деякий досить тривалий час я зі своєю сім'єю відвідував і плавальний басейн. Але зараз роблю наголос на інші заняття. У квартирі у мене стоїть тренажер - бігова доріжка, за рахунок якої я і даю собі певні фізичні навантаження. Що ж до вашого запитання, то мені здається роль фізкультури і спорту усвідомлюють всі. Просто є багато різних аспектів - зайнятість батьків, низька зарплата, діти зараз зовсім інші, які віддають перевагу більше комп'ютерним іграм ...
У мене дві онуки, і якщо їм дати телефон з Інтернетом, то вони можуть годинами з ним сидіти. Хоча одна займається спортивною гімнастикою у спорткомплексі «Динамо», а друга - у приватному клубі фітнесом і спортивними танцями. Напевно, повторюся, треба прийти до того, щоб у нас в країні була державна програма, яка визначає політику в нашій сфері. Я вивчав досвід організації фізкультурно-спортивної масовки у Фінляндії, Норвегії . Нам необхідно створення спортивних споруд , і спортивних клубів, у тому числі приватних, але, на жаль, грошей, щоб заплатити за заняття у більшості людей немає. Виходить свого роду сніжний ком. Однак безвихідних ситуацій не буває. Я все-таки вірю в гарне майбутнє нашої країни.

 

Дмитро ДОЙНИКОВ, прес -служба ШВСМ

 
18.04.2014

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах